Περιβάλλον

Θα πειστούμε ότι οι πολτικοί έχουν σοβαρό πρόγραμμα για το Περιβάλλον μόνον αν δούμε άμεσα εκστρατεία για την απομάκρυνση των πάσης φύσεως σκουπιδιών που έχουν κατακλύσει την Ελλάδα (2007)

Κρίση και Προοπτικές ...

Τίποτε δεν θα γίνει αν το κράτος δεν γνωρίζει επακριβώς και ανά πάσα στιγμή τι του γίνεται.
Οι σύγχρονες κοινωνίες το έχουν επιτύχει χάρις στις τηλεματικές τεχνολογίες, δηλαδή πληροφορικής και επικοινωνιακών δικτύων.
Οι άθλιοι των Αθηνών, έχουν επιτύχει εν μέσω παγκοσμίου κοσμογονίας, να έχουν αποτρέψει τις εφαρμογές στην Ελλάδα.
Τώρα, αυτό πρέπει να είναι το κύριο μέλημα της κυβέρνησης και το απόλυτο μέτρο επιβολής από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ενώσεως, προκειμένου η Ελλάδα να μην πτωχεύσει και να ανακάμψει (2008).

Οι απαιτήσεις των καιρών ...

Οι απαιτήσεις των καιρών ...
- Ως πολίτες απαιτούμε το πολιτικό σύστημα και στην Ελλάδα να εκσυγχρονιστεί και να ακολουθήσει καινοτόμους δρόμους συμμετοχής των πολιτών

- Ως πολίτες πιστεύουμε ότι όλοι μας πρέπει να επιστρέψουμε στην κοινωνία, ένα μικρό έστω μέρος των πραγμάτων που αποκτήσαμε στη ζωή μας



Τόσο απλά ...

«Το μυαλό είναι σαν αλεξίπτωτο, αν δεν είναι ανοικτό δε δουλεύει» (Φρανκ Ζάπα)


Τετάρτη 31 Ιουλίου 2013

Να αναγνωριστεί η μεγαλύτερη καινοτομία για την Έρευνα και την Τεχνολογία στην Ελλάδα …

Το 1981 δημοσιεύτηκε το ΠΔ 432 «Περί Διαχειρίσεως Κονδυλίων Ερεύνης», (ΦΕΚ Τεύχος Πρώτον, Αρ. Φύλλου 118, 5 Μαΐου 1981). Ήταν αυτή η καινοτομία της Δημόσιας Διοίκησης που επέτρεψε την κατακόρυφη, αλλά όχι  επαρκή (μέχρι και σήμερα) χρηματοδότηση της έρευνας και της Τεχνολογίας στην Ελλάδα. Κύριος χρηματοδότης ήταν και εξακολουθεί να παραμένει η Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ενώσεως.

Είχαμε γράψει υπέρ των Ειδικών Λογαριασμών Διαχειρίσεως Κονδυλίων Ερεύνης το 2008 (βλέπετε http://simpleandclear.blogspot.gr/2008/08/blog-post_28.html ), όταν ζητήθηκε να καταργηθούν όλοι οι ειδικοί λογαριασμοί ως «εργαλείο του συστήματος για νόμιμη ρεμούλα».

Η καταστροφή αποφεύχθηκε, αλλά παρανομίες και κόλπα πρέπει ακόμα και τώρα να συμβαίνουν ουκ ολίγα στους ΕΛ. Και αυτό παρά το γεγονός ότι η Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ενώσεως έχει κατά πολύ αυστηροποιήσει τις σχετικές διαδικασίες χρηματοδότησης.

Οι πρωτεργάτες της «επικής» εκείνης προσπάθειας του 1981 ήταν τα στελέχη της Υπηρεσίας Έρευνας και Τεχνολογίας (ΥΕΕΤ) και μετέπειτα Γενικής Γραμματείας (ΓΓΕΤ) Δημήτριος Σωτηρίου και Δημήτριος Δενιόζος (αργότερα χρημάτισε και ΓΓ Έρευνας και Τεχνολογίας). Γενικός Γραμματέας της περιόδου εκείνης του 1981 ήταν ο κ. Γεώργιος Αργυρόπουλος.

Και φυσικά η εφαρμογή του ΠΔ 432 ούτε άμεση ήταν, ούτε απρόσκοπτη ούτε εύκολη. Ο Δ. Σωτηρίου δαπάνησε πολύ χρόνο και προσπάθειες ώστε να πειστεί η δημόσια διοίκηση κατ΄ αρχάς και αργότερα οι φορείς προκειμένου να εφαρμοστεί ο θεσμός. Πολύ αργότερα έγιναν και πάλι άοκνες προσπάθειες για την  εισαγωγή του θεσμού και στα νοσοκομεία, αν και φαίνεται να μη γίνεται χρήση του μηχανισμού, μια και πολλοί λίγοι ιατροί  δυστυχώς ενδιαφέρονται στα νοσοκομεία για την έρευνα και τεχνολογία, σε αντίθεση με τις συνδικαλιστικές κινητοποιήσεις.

Είμαστε της άποψης ότι πρέπει  να οργανωθεί μια δημόσια εκδήλωση προς αναγνώριση της προσπάθειας των δύο νέων τότε επιστημόνων, που διαμόρφωσαν το θεσμικό πλαίσιο και κατέστη εφικτή από το 1981 η απρόσκοπτη χρηματοδότηση της Ε&Τ στην Ελλάδα. Η εκδήλωση αυτή πρέπει να συνοδευτεί και με μια ημερίδα για το παρόν και το μέλλον της Ε&Τ στην Ελλάδα.

Ελπίζουμε ότι οι συνήθως αδιάφοροι έως εχθρικοί προς την Ε&Τ  αρμόδιοι, θα ασχοληθούν με τη πρόταση  και θα ενεργήσουν κατάλληλα.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου